Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Izjava o dostopnosti spletišča

V Varstveno delovnem centru Ajdovščina – Vipava (v nadaljevanju VDC Ajdovščina – Vipava) se zavezujemo, da si bomo prizadevali vsem uporabnikom omogočati dostopnost v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA, Uradni list RS, št. 30/18 – z vsemi spremembami).

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletno mesto https://www.vdcajvi.si/, ki je bilo v obstoječi grafični podobi objavljeno v letu 2016. (Mobilnih aplikacij pa v VDC Ajdovščina – Vipava ne upravljamo, financiramo ali razvijamo).

Na spletnem mestu si bomo prizadevali izpolnjevati naslednje zahteve glede dostopnosti:

 • da bodo informacije in uporabniški vmesniki uporabnikom predstavljeni na načine, ki jih lahko zaznajo;
 • da bodo zagotovljeni delujoči uporabniški vmesniki in navigacija;
 • da bodo informacije, povezane z uporabniškim vmesnikom ter njegovo delovanje razumljive;
 • da bo vsebina omogočala zanesljive razlage z različnimi uporabniškimi agenti ter podpornimi tehnologijami, kar pomeni, da imajo uporabniki vedno dostop do vsebine tudi z naprednimi tehnologijami.

Stopnja skladnosti

Spletno mesto https://www.vdcajvi.si/, je delno skladno z ZDSMA zaradi izjem, ki jih navajamo v nadaljevanju (nedostopna vsebina).

Nabor storitev za dostopnost

Spletno mesto omogoča:

 • možnost povečanja ali zmanjšanja pisave,
 • pretvorba spletnega mesta v sivine,
 • povečanje kontrasta na spletnem mestu,
 • vzpostavitev negativnega kontrasta (črno ozadje),
 • vzpostavitev svetlega ozadja,
 • možnost pretvorbe pisave spletnega mesta v čitljivo – bralno pisavo,
 • omogočena je tudi funkcija povečanja in zmanjšanja spletne strani z nastavitvijo bližnjice (CTRL + in CTRL -).

Obrazci in dokumenti, ki so na voljo na spletnem mestu, so na voljo v pdf formatu.

Nedostopna vsebina

Dostopnost vsebin na spletnem mestu https://www.vdcajvi.si/, nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa ZDSMA.

Primeri takih vsebin so:

 • določeni dokumenti in obrazci, ki so izdelani v Adobe PDF (za izpolnjevanje) so lahko problematični za slepe in slabovidne, ki uporabljajo bralnik – ti dokumenti so objavljeni z namenom ponuditi pomoč ostalim uporabnikom,
 • fotografije, video posnetki in grafični prikazi na spletnih mestih niso povsod opremljeni z opisi oziroma nimajo alternativnega besedila,
 • spletišče ne podpira uporabe znakovnega jezika,
 • nekatera polja nimajo ARIA atributov na ravni kodi, zato je na teh mestih spletna dostopnost in interaktivnost slabša.

Za vso vsebino, ki še ni prilagojena z izboljšavami, zagotavljamo alternativne dostope. V primeru pojasnil ali težav pri dostopu smo na voljo telefonsko ali preko elektronske pošte.

Povratne in kontaktne informacije

V primeru težav pri dostopu do katerih koli vsebin ali informacij na spletnem mestu, nas obvestite na info@vdcajvi.si  ali po telefonu 05 9200 520.

Nadzor nad izvajanjem določb ZDSMA

Nadzor nad izvajanjem zakona izvaja:
Ministrstvo za digitalno preobrazbo
Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana

E: gp.irsid@gov.si
T: 01 555 58 48
www.irsid.gov.si

Priprava izjave o dostopnosti

Izjava je bila pripravljena 20.4.2023 na podlagi samoocene. (Izjava o dostopnosti se skladno z ZDSMA izdela oziroma posodobi redno, najmanj pa enkrat letno).

Skip to content

Spletna stran za delovanje uporablja piškotke. Več informacij

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik. Ko se piškotki namestijo na vaš računalnik, o tem niste obveščeni. Glavni namen piškotkov je, da spletni strežniki prepoznajo vaš računalnik in spletni brskalnik, prilagodijo spletno stran ter poskrbijo za enostavnost in hitrost. Piškotki nam omogočijo, da vam prikažemo pravilne informacije, ki jih iščete in vas zanimajo. Z zbiranjem in pomnjenjem informacij o vaših nastavitvah spletnega mesta s pomočjo piškotkov lahko zagotovimo boljšo spletno stran in trženjske izkušnje. Piškotki nam ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki jih zbiramo preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.

Za potrebe spletne strani www.vdcajvi.si uporabljamo naslednje piškotke:

SEJNI PIŠKOTEK
Nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin. Ta piškotek skrbi za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotek se izbriše, ko uporabnik odide s spletne strani.

Zapri