Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Projekt “zdrav življenjski slog”

Letos se je pet varovancev in dva varuha iz Bivalne enote Varstveno delovnega centra (VDC) Ajdovščina Vipava vključilo v tri mesečni projekt Specialne olimpiade Slovenije z naslovom Zdrav življenjski slog – Wellness projekt 2016. Tudi med našimi varovanci se kaže vedno večja potreba po informiranju o zdravem življenjskem slogu in  vključevanju v širše okolje. Idejo za sodelovanje v projektu je dala naša nova fizioterapevtka Diana, ki skupaj z gospo Suzano vodi naša tedenska srečanja v fitnesu Škofijske gimnazije Vipava.

Projekt je potekal v dveh delih od 23. marca do 15. junija. Prvi del projekta je obsegal program športne vadbe, ki si ga je posamezna skupina izbrala sama. Mi smo se odločili tako za tedensko vadbo v fitnesu kot tudi za krajše in enostavnejše ter daljše in zahtevnejše pohode po okolici Vipave in Ajdovščine. Drugi del projekta je bil namenjen izobraževanju na temo zdrave prehrane in gibanja. Odvijal se je enkrat mesečno v hotelu Thermana v Laškem. Na dopoldanskih delavnicah smo poslušali predavanja o zdravem načinu življenja – prehranjevanja in gibanja. Imeli smo eno uro vodene telovadbe. Izvedlo se je tudi merjenje vseh udeležencev (telesna višina, teža, odstotek maščobe v telesu, visceralne maščobe, teža mišic in kosti in odstotek vode v telesu), ki je služilo spremljanju napredka posameznika. Po delavnicah smo imeli zdravo kosilo z veliko zelenjave. Pri obroku smo pili vodo. Za nagrado smo se udeleženci projekta lahko tri ure razvajali, plavali in masirali v termalnih bazenih zdravilišča Laško.

Naša vadba v fitnesu je zgledala nekako takole. Najprej smo se vsi skupaj ogrevali dvajset minut. Štefan, Klemen in Jasmina na sobnih kolesih. Janez na tekaški stezi. Potem je sledilo nekaj vaj klasične telovadbe, s katero smo krepili vse mišice v naših telesih. Na našem srečanju v aprilu smo se pobliže spoznavali tudi s fitnes napravami. Za nekatere izmed nas je bilo to nekaj novega in zanimivega. Za druge pa že pravo tekmovanje v moči. Telovadbo smo zaključili z raztezalnimi vajami. Zadovoljni, da smo nekaj naredili za svoje zdravje, smo se vrnili v naš dom in komaj čakali našega naslednjega srečanja v fitnesu.

Sprehodi, pohodi in druge naše poti so se odvijali glede na vreme in naše počutje. Ob lepem vremenu in odličnem počutju nas je naš varuh Miha vodil na bolj zahtevne poti. Z njim smo šli na Plaz in nekajkrat do kampa Tura. Z našo varuhinjo Vesno smo izvedli nekaj krajših sprehodov, ko je bilo bolj slabo vreme. Neke sobote, ko smo imeli nekoliko več časa in še več dobre volje, smo se odpravili na triurni, krožni  pohod s startom in ciljem v Vipavi. Velik del poti smo hodili ob reki Vipavi in po vipavskih poljih. Pot nas je vodila mimo vasi Zemono in skozi vasi  Duplje in Vrhpolje. Z vsakim novim dnem dobivamo sveže ideje za naše pohode, na katerih se imamo lepo ter uživamo na svežem zraku in v lepotah vipavske narave.

V tem tri mesečnem obdobju, od 23. marca do 15. junija, smo se imeli predvsem zelo lepo. Uživali smo v naših skupnih druženjih. Spoznali nove ljudi, ki so nam pomagali pri tej novi izkušnji.  Naučili smo se veliko novega o zdravi prehrani in gibanju. Okrepili smo naša telesa s telovadbo in pohodi. Na sprehodih smo se naužili svežega zraka in toplega sonca. Spoznali smo nove kotičke naše bližnje okolice. Sklenili smo, da se bomo tudi v prihodnje trudili za zdrav način življenja z veliko gibanja in zdrave prehrane. Še naprej se bomo trudili, da bomo namesto sladkih pijač pili veliko vode.

[lsvr_gallery_cpt gallery=”1374″ items_per_row=”3″]
Deli ta prispevek:
Skip to content

Spletna stran za delovanje uporablja piškotke. Več informacij

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik. Ko se piškotki namestijo na vaš računalnik, o tem niste obveščeni. Glavni namen piškotkov je, da spletni strežniki prepoznajo vaš računalnik in spletni brskalnik, prilagodijo spletno stran ter poskrbijo za enostavnost in hitrost. Piškotki nam omogočijo, da vam prikažemo pravilne informacije, ki jih iščete in vas zanimajo. Z zbiranjem in pomnjenjem informacij o vaših nastavitvah spletnega mesta s pomočjo piškotkov lahko zagotovimo boljšo spletno stran in trženjske izkušnje. Piškotki nam ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki jih zbiramo preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.

Za potrebe spletne strani www.vdcajvi.si uporabljamo naslednje piškotke:

SEJNI PIŠKOTEK
Nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin. Ta piškotek skrbi za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotek se izbriše, ko uporabnik odide s spletne strani.

Zapri