Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

V hribih se dela dan – tabor na Kovku

V hribih se dela dan… Tako smo poimenovali naš Poletni planinski tabor na Kovku, ki smo ga tokrat izvedli že sedmič. In tako kot vsako leto, se tudi tokrat sprašujemo – v čem je čar tega našega tabora, da nas kljub vsem naporom vedno znova navdušuje?Tabor je potekal od 13. do 16. junija v Taborniškem domu na Kovku. Tudi letos nas je pri finančni izvedbi tabora podprlo Društvo Sožitje Ajdovščina-Vipava. In tudi letos so nam pri izvedbi dveh zahtevnejših pohodov priskočili na pomoč vodniki iz PD Križna gora Hermina, Dušan in Silvan.

S svojim obiskom so nas razveselili prijatelji iz Sežanskega VDC-ja. S svojo energijo so zelo popestrili našo dinamiko. Z nami so podelili svoje znanje o zeliščih. Skupaj smo izdelali lične grafične odtise travniških zelišč in čokoladice z meto.

Tudi obisk na Ubelcovi kmetiji v Gozdu, kamor že vsa leta hodimo po mleko, je vedno doživetje. Gospodinja Andreja nam je razkazala svoj bogat zeliščni vrt. Krave so bile sicer na paši, vseeno pa smo pokukali tudi v hlev.

Saj vsi poznamo resničnostni šov »Gostilna išče šefa«? Tako nekako je izgledalo torkovo popoldne, ko smo pripravljali bograč. V vlogi šefa se je izkazal naš Roman. Vsi smo imeli delo – lupili in rezali smo čebulo, krompir, papriko, korenje, bučke, por, razrezali meso, mešali, dodajali začimbe… Vsega ne bomo izdali. Naj ostanejo majhne skrivnosti velikih kuharjev.

Torkovo večerno vzdušje sta nam obarvali sežanski tabornici Petra in Ivana. Naučili sta nas postaviti preproste šotore, izdelati prijateljski vozel, skupaj smo nabrali dračje in zakurili taborni ogenj. Na njem smo spekli hrenovke in slastne banane s čokolado. Ob spremljanju kitare smo bolj ali manj ubrano prepevali ob ognju.

V sredo smo obiskali najstarejšega prebivalca Otlice, 96-letnega Antona Vidmarja, ki mu lahko vsi zavidamo njegovo čilost in zdravje. Razkazal nam je svojo zbirko starih mizarskih orodij in nas nato z mladostnim korakom popeljal do Otliškega okna in kamnitega polža, skulpture v eni izmed vrtač. Medtem nam je Marija Vidmar v taborniškem domu skuhala odlično piščančjo obaro.

V sredo zvečer sta nas obiskala Jože Rutar in Miro Perhavec, astronomska zanesenjaka iz Vipave. Z nami sta delila svoje znanje in navdušenje nad dogajanjem v vesolju. Opisala sta nam dogajanje v našem osončju in nam podrobneje razložila sončni in lunin mrk. Nato smo s teleskopom opazovali zvezdnato nebo.

Četrtkov dopoldan smo preživeli pri Iztokovi koči pod Malimi Golaki. Nekateri so se tudi povzpeli na vrh Golakov, drugi pa smo uživali v prijetni gozdni klimi na 1260m nadmorske višine. Vodnik Silvan nam je demonstriral spuščanje z vrvno tehniko in vsi, ki so želeli, so se lahko s plezalnim pasom preizkusili v spuščanju. Prijazna oskrbnika sta nas postregla z joto in štruklji. Priporočamo obisk koče, odlično kuhajo!

Popoldan smo imeli obiske iz naše bivalne enote ter nekaj staršev. Pripravili smo majhen piknik. Skupini varovancev smo medtem omogočili obisk praznične sv. maše na Otlici. Tudi ta večer smo kurili ogenj še dolgo v noč.

Vsega tega bogatega dogajanja našega štiridnevnega taborjenja se ne da na kratko opisati. Vsem, ki so soustvarjali z nami, smo zelo hvaležni. Kovk pa že čaka, da gori tudi prihodnje leto ustvarimo nove zgodbe, nova doživetja, izkušnje, nova prijateljstva…

[lsvr_gallery_cpt gallery=”2778″ items_per_row=”3″]
Deli ta prispevek:
Skip to content

Spletna stran za delovanje uporablja piškotke. Več informacij

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik. Ko se piškotki namestijo na vaš računalnik, o tem niste obveščeni. Glavni namen piškotkov je, da spletni strežniki prepoznajo vaš računalnik in spletni brskalnik, prilagodijo spletno stran ter poskrbijo za enostavnost in hitrost. Piškotki nam omogočijo, da vam prikažemo pravilne informacije, ki jih iščete in vas zanimajo. Z zbiranjem in pomnjenjem informacij o vaših nastavitvah spletnega mesta s pomočjo piškotkov lahko zagotovimo boljšo spletno stran in trženjske izkušnje. Piškotki nam ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki jih zbiramo preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.

Za potrebe spletne strani www.vdcajvi.si uporabljamo naslednje piškotke:

SEJNI PIŠKOTEK
Nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin. Ta piškotek skrbi za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotek se izbriše, ko uporabnik odide s spletne strani.

Zapri