Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Velikonočno pričakovanje

V tednu pred veliko nočjo smo se v okviru programa Drobtinice znanja posvetili peki velikonočnih ptičkov in zajčkov. Sodelavka Petra je ob pomoči varovancev Ivane, Sabine, Andreje, Ane in Martina že takoj zjutraj zamesila testo. Delavnice je kmalu napolnil vonj po svežem sladkem testu in limonini lupinici ter nam tako pričaral praznično vzdušje.

Po dobri uri vzhajanja je bilo testo pripravljeno za nadaljnje delo. Jutranji ekipi so se pridružili še sodelavke Suzana, Slava in Polona ter Katka, Tamara, Marko, Marija, Anja, Miloš, Klemen in Suzana ter pričeli z oblikovanjem ptičkov in zajčkov. Spretni, kot bi to počeli vsak dan.

Pogledi v pečico, pričakovanje. Vonj surovega testa je počasi zamenjal mamljiv vonj pečenega kruha, ki se je širil tja do pisarn in izven zidov naše delavnice.

Velikonočni zajčki in ptički so uspeli. Veseli smo, saj imajo ti zajčki in ptički mnogo večji pomen kot le to, da lepo dišijo in da so dobri. Varovanci jih bodo lično zapakirane odnesli domov, svojim domačim. Tisti, ki čez praznike ostanejo v bivalni enoti, pa jih bodo podarili nekomu, za njih pomembnemu.

Dragi starši, če so vam bili ptički in zajčki všeč, vam spodaj prilagamo še recept.

PINCA

500 g moke
30 g svežega kvasa
70 g sladkorja
2,5 dl mleka
2 vanilijeva sladkorja
3 rumenjaki
130 g masla
pol žlice soli
limonina lupinica
nekaj kapljic soka limone
3 žlice ruma
V večjo posodo presejemo moko in naredimo jamico. V jamico nadrobimo kvas ter dodamo nekaj sladkorja in 1 dl toplega mleka. Po robu moke potrosimo sol.

Rumenjake in preostali sladkor z električnim mešalnikom penasto umešamo. Dodamo vanilijev sladkor, limonino lupinico, limonin sok, stopljeno maslo in rum. Vse sestavine dobro premešamo.

Zmes stresemo v skledo z moko in kvascem in pričnemo z mešanjem. Pomagamo si lahko z električnim mešalnikom (uporabimo spiralne ročke). Ko premešamo vso moko z zmesjo, pričnemo z gnetenjem testa dokler ne postane gladko, prožno in voljno. Oblikujemo ga v kepo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in vzhajamo na toplem prostoru.

Vzhajano testo oblikujemo v ptičke in zajčke, ki jih polagamo na pekač. Pri tem pazimo, da jih polagamo dovolj narazen, da se med peko ne bodo stikali. Testo ponovno vzhajamo. Med tem segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija.

Ko naše testo drugič vzhaja, ga odkrijemo in nežno premažemo z jajcem, postavimo ga v ogreto pečico ter pečemo približno 20 minut, dokler ne dobi zlato rjave barve.

Vir: okusno.je/recept/pinca, TIC Vipava
[lsvr_gallery items_per_row=”3″ images=”2308,2307,2306,2305,2304,2303,2302,2301,2300,2299,2298″]
Deli ta prispevek:
Skip to content

Spletna stran za delovanje uporablja piškotke. Več informacij

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik. Ko se piškotki namestijo na vaš računalnik, o tem niste obveščeni. Glavni namen piškotkov je, da spletni strežniki prepoznajo vaš računalnik in spletni brskalnik, prilagodijo spletno stran ter poskrbijo za enostavnost in hitrost. Piškotki nam omogočijo, da vam prikažemo pravilne informacije, ki jih iščete in vas zanimajo. Z zbiranjem in pomnjenjem informacij o vaših nastavitvah spletnega mesta s pomočjo piškotkov lahko zagotovimo boljšo spletno stran in trženjske izkušnje. Piškotki nam ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki jih zbiramo preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.

Za potrebe spletne strani www.vdcajvi.si uporabljamo naslednje piškotke:

SEJNI PIŠKOTEK
Nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin. Ta piškotek skrbi za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotek se izbriše, ko uporabnik odide s spletne strani.

Zapri