Letovanje v Ankaranu 2022

Nekoliko negotovi a vsekakor polni pričakovanja smo se letos prvič odpravili na letovanje v Ankaran. Depandasa hotela Adria, Vila Bor je bila v svojem naravnem okolju kot nalašč za našo druščino. Okolje nam je nudilo možnost za sprehode, nam tako ljubo “kofetkanje”,  kopanje v zunanjem in pokritem bazenu, še najbolj pa nam je prijalo toplo morje in sončni žarki, ki smo jih lovili na plaži. Poleg hrane in pijače so v hotelu poskrbeli tudi za zabavni večer, katerega smo se z veseljem udeležili in se naplesali “za vse soude”. In še veliko lepega se je zgodilo a naj to zaenkrat ostane še naša skrivnost. Spomini na letošnje letovanje pa nas bodo greli še dolgo v jesen.

Sonji v slovo

Kjer je cilj, je tudi pot k cilju.

In kjer je osebni cilj,

tam že neka oseba potuje.

To misel avstralske psihiatrinje Elizabeth Lucas je Sonja ob ustanovitvi samostojnega Varstveno delovnega centra Ajdovščina – Vipava vnesla v strateška izhodišča kot rdečo nit. In ta misel je med zaposlenimi prisotna še danes.

Sonja se je po končanem študiju socialnega dela leta 1980 najprej zaposlila v SGP Primorje v kadrovsko socialni  službi. Tam je ostala 15 let.  Zaradi reorganizacije podjetja je ostala brez zaposlitve in se 1995 zaposlila v CIRIUS Vipava. Leta 2003 je skupaj s skupino  odraslih varovancev, ki so zaključili program izobraževanja v CIRIUS Vipava, odšla v novoustanovljeno dnevno enota Vipava, ki je delovala v okviru Centra za socialno delo Ajdovščina.   Leta 2006 je sprejela nov poklicni izziv in postala prva direktorica samostojnega Varstveno delovnega centra Ajdovščina – Vipava. To odgovorno in zahtevno delo je opravlja 6 let, ko  je na svojo želja odšla v enoto Ajdovščina in delala na mestu vodje enote, vse do upokojitve junija 2021.

Sonja je bila odgovorna in vestna delavka. Svoje  življenjske izkušanje, znanje in modrosti, je znala deliti z drugimi. Bila je dobra vodja. Sodelavci in ljudje, s katerimi je delala, so jo zato spoštovali in ji prisluhnili.  Zavedala se je, da je sreča vsakega posameznika največ odvisna od njega samega. Kot kadrovik je dobro vedela kako pomembna je izobrazba. Ljudi  okoli sebe je vzpodbujala, jih opogumljala, da so se izobraževali ali dokončali šolanje.  Pri tem je bila vztrajna in  danes ji je marsikdo hvaležen za to njeno nepopustljivo skrb.

Upokojitve se je zelo veselila. Načrtovala je številne aktivnosti, ki jih bo izvajala in bila je polna optimizma. Žal ji je, kljub temu, da je za svoje zdravje veliko naredila, to preprečila zahrbtna in težka bolezen.

Sonja, tvoja zemeljska pot je tukaj končana. Verjamemo, da je tvoja duša našla svoj cilj. Vsi tisti, ki smo te poznali, pa smo ponosni, da smo  lahko skupaj s teboj, prehodili del poti.

Mami Marčeli, možu Silvestru in sinu Andreju ter ostalim sorodnikom v imenu Varstveno delovnega centra Ajdovščina-Vipava izrekamo iskreno sožalje.

Matjažu v slovo…

Matjaž se je rodil na Slapu, v kmečki družini pred 64 leti, kot drugi od petih sinov. Glavni vir dohodka je bila kmetija in pet parov fantovskih rok je očetu Petru in mami Veri prišlo še kako prav. Vsi so bili delavni, kar je bilo v tistih časih, ko je bila strojna mehanizacija šele na začetku, še kako pomembno. Žal je Matjaž pri enajstih letih hudo zbolel in posledice bolezni so ga zaznamovale za celo življenje. Ostala mu je delavnost, ni pa več zmogel samostojnega in težkega dela, zato je vedno potreboval nekoga ob sebi. Najtežje je bolezen sprejela mama, saj je bil Matjaž po njenem pripovedovanju do takrat zelo  vesel, delaven in znanja željan otrok. Matjaž je nadaljeval osnovno šolanje v Vrhpolju, februarja 1982 pa se je kot eden izmed prvih vključil v novoustanovljene delavnice za delo pod posebnimi pogoji v Ajdovščini, sedanji Varstveno delovni center Ajdovščina – Vipava. Vseskozi je redno in rad prihajal v delavnice in le v  času »bendime« je bil dalje odsoten. Rad se je udeleževal številnih aktivnosti, tako družabnih kot športnih, na katerih je bil uspešen. Najbolj pri srcu  mu je bil šah.  V trajnem spominu nam bo ostal Matjaž, ko je s šahovnico v roki  iskal soigralca. Ko ga je dobil, je postavil figure tudi zanj, le da je lahko igral. Žal sta njegov največji interes postala kajenje in pitje kave, ki  sta prevladala nad vsemi drugimi številnimi pozitivnimi dejavnostmi.

Matjaž je bil človek dobrega srca, ki je bil pripravljen deliti svojo zadnjo cigareto, če si ga prosil zanjo. Pričakoval pa je, da bodo tudi drugi pripravljeni storiti isto, zato ga ni bilo sram kogarkoli in kadarkoli vprašati zanjo. Vsi, ki smo ga dobro poznali,  smo ga zato sprejeli takšnega kot je bil in cenili njegove dobre lastnosti.

Zadnja leta, po smrti mame je skrb zanj prevzela bratova družina, ki je ostala na domu, vse do  pred nekaj tedni, ko je odšel v bolnišnico in se ni več vrnil.

Matjaž, tvoja duša je bila nemirna, mogoče zaradi bolezni, ki je preprečila, da bi lahko v polni meri  izkoristil svojo življenjsko energijo.  Sedaj si našel svoj mir in naj ti bo lahka domača zemlja.

Sorodnikom v imenu Varstveno delavnega centra Ajdovščina- Vipava izrekamo globoko  sožalje.

Skip to content

Spletna stran za delovanje uporablja piškotke. Več informacij

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik. Ko se piškotki namestijo na vaš računalnik, o tem niste obveščeni. Glavni namen piškotkov je, da spletni strežniki prepoznajo vaš računalnik in spletni brskalnik, prilagodijo spletno stran ter poskrbijo za enostavnost in hitrost. Piškotki nam omogočijo, da vam prikažemo pravilne informacije, ki jih iščete in vas zanimajo. Z zbiranjem in pomnjenjem informacij o vaših nastavitvah spletnega mesta s pomočjo piškotkov lahko zagotovimo boljšo spletno stran in trženjske izkušnje. Piškotki nam ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki jih zbiramo preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.

Za potrebe spletne strani www.vdcajvi.si uporabljamo naslednje piškotke:

SEJNI PIŠKOTEK
Nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin. Ta piškotek skrbi za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotek se izbriše, ko uporabnik odide s spletne strani.

Zapri