Potopis o Indiji

V petek, 25.1.2019 nas je v VDC Enota Ajdovščina obiskala Soraja Tratnik in nam darovala svoj čas zapolnjen z neverjetno predstavitvijo potovanja po Indiji. Njena pozitivna energija, prijaznost in zavzetost so nas dobesedno popeljali v Indijo. Tam je še s štirimi prijateljicami v mesecu juliju pomagala v osnovni šoli, ki jo skupaj z možem vodi Slovenka. Predstavila nam je način šolanja deklet, ki se kmalu poročijo, že pri sedemnajstih letih.

Slovenska dekleta so potovala z vlakom, pa tudi z avtobusom. Dežela je čudovita, ogledale so si svetovne znamenitosti, tudi Tadž Mahal. Oblačila žensk z njihovimi sariji so izjemno barvita, črne barve ne nosijo kot mi. Kljub lepi pokrajini, pa je vsepovsod veliko smeti in odpadkov, tudi po jezerih plavajo odpadki. Svete krave se sprehajajo vsepovsod in ena izmed njih jim je v gostišču pojedla tudi zajtrk. Tudi opic je veliko in hranijo jih z bananami. To je popolnoma drugačen svet od našega, a nas je ta drugačnost v sliki zelo privlačila.

Deli ta prispevek:

Obisk iz Waldorfske šole

V sredo 16.1.2019 so nas v Enoti Ajdovščina obiskali učenci iz prvih treh razredov Waldorfske šole Primorska iz Ajdovščine.

Spremljale so jih štiri učiteljice. Prijazno in lepo smo jih sprejeli in jim predstavili našo ustanovo, naše dejavnosti in našo drugačnost. Tudi oni so nam predstavili njihovo ustanovo.

Podarili so nam lep program s petjem, tudi v italijanščini, saj pri njih zelo razvijajo večjezičnost. V treh skupinah smo si ogledali naše prostore in zelo jih je zanimalo, kaj delamo in ustvarjamo.

Dogovorili smo se, da nas bodo še obiskali in tudi mi bomo njih. Lahko jih bomo tudi mi razveselili z nastopom našega Burkota in Kamišibajem. Naše druženje je bilo res prijetno.

 

Deli ta prispevek:

Vesel zaključek leta 2018

December je že sam po sebi mesec, ko se vsepovsod veliko dogaja. Mogoče bi na prvi pogled lahko rekli, da je naše novoletno praznovanje samo še eden od decembrskih dogodkov, vendar  temu ni tako. Skupna peka piškotov, skupinske družabne igre v katerih naši uporabniki ter zaposleni med sabo pomerimo moči in novoletni ples, so trenutki, ki nas vsako leto povežejo. Posebnost praznovanja je sproščenost, obilica smeha in otroška razigranost. (več …)

Deli ta prispevek:

8. Državne vodne igre SOS – MATP

V soboto, 17. novembra 2018, je CIRIUS Vipava organiziral osme državne vodne igre MATP pod okriljem Specialne olimpiade Slovenije. Iger se je udeležilo 13 ekip iz Slovenije, med katerimi je bila tudi naša ekipa z Jožico in Andrejo ter 3 ekipe iz Hrvaške.

Po uvodnih govorih in poimenski predstavitvi vseh tekmovalcev, je sledila glasbena popestritev, izobešanje zastave, Slovenska himna ter slovesna zaprisega.

Najpomembnejši del dneva so bile vodne aktivnosti v bazenu, vendar pa so imeli tekmovalci po ali pred njimi priložnost obiskati pet istočasno odvijajočih se delavnic. V likovni delavnici so si športniki izdelali spominsko zastavico; igralna delavnica je nasmejala in povezala navzoče v skupnih igrah; v glasbeni delavnici so udeleženci povezali ritem, gibanje in poslušanje; v sprostilni delavnici so se udeleženci sprostili in prepustili masaži; v smoothi delavnici pa so si po izbiri izdelali smoothie ter tako pridobili pravšnjo mero okusnih vitaminov in energije.

Vsi tekmovalci so se v vodnih aktivnostih odlično odrezali in na koncu prejeli medaljo, ki jim jo je okrog vratu nadela Polona Batagelj.

Preko celega dne je na vodnih igrah vladalo prijetno vzdušje, za kar so seveda zasluženi vsi navzoči, zanimivi gostje in predvsem organizatorji, delavci CIRIUS-a. K dobremu poteku iger so pripomogli tudi posamezni prostovoljci. (več …)

Deli ta prispevek:

Izlet v Gaberje

Oni dan smo se odpravili na ogled prireditve Incastra na letališču v Ajdovščini, pa smo ostali z dolgim nosom, ker je v petek prireditev potekala samo v dopoldanskem času.

Zato smo se odločili za obisk Planine, kjer smo na pokopališču prižgali svečko na grobu našega Joškota. Pot smo nato nadaljevali skozi Gaberje, kjer smo se ustavili pri gospe Mari, ki je bila sprva nad našim obiskom nekoliko presenečena, potem pa nas je zelo lepo pogostila, za kar smo ji seveda zelo hvaležni in se priporočamo še za drugič. (več …)

Deli ta prispevek:

Spletna stran za delovanje uporablja piškotke. Več informacij

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik. Ko se piškotki namestijo na vaš računalnik, o tem niste obveščeni. Glavni namen piškotkov je, da spletni strežniki prepoznajo vaš računalnik in spletni brskalnik, prilagodijo spletno stran ter poskrbijo za enostavnost in hitrost. Piškotki nam omogočijo, da vam prikažemo pravilne informacije, ki jih iščete in vas zanimajo. Z zbiranjem in pomnjenjem informacij o vaših nastavitvah spletnega mesta s pomočjo piškotkov lahko zagotovimo boljšo spletno stran in trženjske izkušnje. Piškotki nam ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki jih zbiramo preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.

Za potrebe spletne strani www.vdcajvi.si uporabljamo naslednje piškotke:

SEJNI PIŠKOTEK
Nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin. Ta piškotek skrbi za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotek se izbriše, ko uporabnik odide s spletne strani.

Zapri