Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Igrače in igre naše mladosti

Ker so nam vsem dragoceni spomini na brezskrbno otroštvo, je bil četrtkov obisk razstave z naslovom »Igre moje mladosti« pravo doživetje. V Vili Bartolomei v Solkanu je Goriški muzej pripravil razstavo igrač in različnih iger, ki so v veliki meri zaznamovale otroška leta več generacijam na Primorskem.

Avtor razstave g. David Kožuh nam je slikovito predstavil bogato zbirko, ki so jo s podarjenimi ali pa izposojenimi igračami pomagali sestaviti starejši in malo manj mladi prebivalci z goriške okolice. Kocke, punčke, vlakci, avtomobilčki, lutke, sestavljanke, konjički, vozički, frnikule, frače, lesene pištole, letalca, šah, karte za briškulo in druge družabne igre, igrače, ki so predstavljene z zgodbo… prava paša za oči in dušo… Nekatere igrače so iz začetka prejšnjega stoletja in imajo zares že muzejsko vrednost, večina igrač pa ima največjo vrednost v tem, ker nostalgično utrejo pot spominom na čase, ko smo se otroci ure in ure igrali zunaj in so nas starši zvečer komaj spodili domov. Čas pred igrami in igračami, ki jih je vsilila sodobna tehnologija.

V kratkem filmu so prikazane in demonstrirane nekatere včasih zelo popularne igre: ristanc, skakanje lastike, igre s frnikulami, svet, skrivalnice, pandola… Razstava je prilagojena za ogled tudi slepim in slabovidnim. Res je vredna obiska. Prebudila je otroka v nas.

[lsvr_gallery_cpt gallery=”1975″ items_per_row=”3″]
Deli ta prispevek:
Skip to content

Spletna stran za delovanje uporablja piškotke. Več informacij

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik. Ko se piškotki namestijo na vaš računalnik, o tem niste obveščeni. Glavni namen piškotkov je, da spletni strežniki prepoznajo vaš računalnik in spletni brskalnik, prilagodijo spletno stran ter poskrbijo za enostavnost in hitrost. Piškotki nam omogočijo, da vam prikažemo pravilne informacije, ki jih iščete in vas zanimajo. Z zbiranjem in pomnjenjem informacij o vaših nastavitvah spletnega mesta s pomočjo piškotkov lahko zagotovimo boljšo spletno stran in trženjske izkušnje. Piškotki nam ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki jih zbiramo preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.

Za potrebe spletne strani www.vdcajvi.si uporabljamo naslednje piškotke:

SEJNI PIŠKOTEK
Nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin. Ta piškotek skrbi za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotek se izbriše, ko uporabnik odide s spletne strani.

Zapri