Bivalna enota je bila ustanovljena januarja 2014 z namenom omogočiti bivanje in skupno življenje 23 uporabnikom.  Nadomešča dom tistim, ki ne morejo bivati doma v krogu svoje družine.

V bivalno enoto so vključeni uporabniki 16 oziroma 24 ur dnevno. Večina jih je vključenih v varstveno delovni center – delavnice v enotah Ajdovščina in Vipava. Na delo odhajajo po zajtrku med 7.00 in 8.00, ter se vračajo do 15.00.

Poleg bivalne enote imamo tudi stanovanjsko skupino za 6 varovancev v stanovanjskem bloku v Vipavi. Dopoldne odhajajo na delo v enoto VDC v Vipavi.

Popoldnevi so namenjeni prostemu času ter vključevanju v delo po svojih zmožnostih. Pomagajo pri gospodinjskih opravilih, zlaganju perila, čiščenju skupnih prostorov in pripravi manjših prigrizkov.

Veliko pozornost namenjamo gibanju, zato se dnevno v manjših skupinah odpravimo na sprehode v bližnjo okolico, ter dvakrat mesečno plavamo v bazenu. Za ustrezno razgibanost varovancev na invalidskih vozičkih skrbi fizioterapevtka.

Vključujemo se  v različne dogodke in prireditve, odhajamo na izlete, letovanja. Radi se družimo in sprejemamo obiske svojcev in prijateljev.
Sodelujemo z obema enotama VDC, ter ostalimi ustanovami v Vipavi.

V veliko veselje vsem zaposlenim je dobro počutje varovancev v bivalni enoti, saj pravijo, da se tu počutijo kot doma.

Skip to content