Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Jaz Poljakinja

V četrtek, 25.1.2018, nas je obiskala Kazimiera Lulik, Poljakinja, ki že od 25 let živi v Sloveniji, v Ajdovščini. Kot inženirka gradbeništva je vso delovno dobo delala v Primorju, na področju gradnje cest.

Zanimivosti, ki nam jih je o Poljski povedala, so nas zelo pritegnile. Poljska je kot kraljevina obstajala že pred tisoč leti. Takrat in še mnogo pozneje je bilo glavno mesto Krakow, sedaj pa je Varšava. V njej živi toliko ljudi, kot je nas Slovencev. Vseh Poljakov pa je 40 milijonov. V svojem grbu imajo orla. Poljsko zlato pa je jantar, ki so ga nekoč vozili v Oglej, da so ga oblikovali v lepe izdelke. V Krakowu se pred Božičem dogaja semenj, na katerem razstavljajo brezštevilne jaslice in ljudje na brezštevilnih štantih kupujejo lepe izdelke. Na severu Poljske, kjer je Kazimiera doma, je pokrajina okrašena z neštetimi jezeri in gozdovi. Obala ob morju je ena sama plaža. Imajo mnogo narodnih parkov in v enem izmed njih živijo bizoni, ki jih drugje po Evropi ni več. Njihova najvišja gora v Tatrah, na jugu države, je za 300 m nižja od Triglava. Prinesla je pokazat tudi vzorce za vezenje, ki so zelo podobni slovenskim. In povedala je še mnogo drugih stvari … Bilo nam je lepo in morda bo še kdaj prišla z drugačno temo.

[lsvr_image lightbox=”yes” image=”3577″]
Deli ta prispevek:
Skip to content

Spletna stran za delovanje uporablja piškotke. Več informacij

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik. Ko se piškotki namestijo na vaš računalnik, o tem niste obveščeni. Glavni namen piškotkov je, da spletni strežniki prepoznajo vaš računalnik in spletni brskalnik, prilagodijo spletno stran ter poskrbijo za enostavnost in hitrost. Piškotki nam omogočijo, da vam prikažemo pravilne informacije, ki jih iščete in vas zanimajo. Z zbiranjem in pomnjenjem informacij o vaših nastavitvah spletnega mesta s pomočjo piškotkov lahko zagotovimo boljšo spletno stran in trženjske izkušnje. Piškotki nam ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki jih zbiramo preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.

Za potrebe spletne strani www.vdcajvi.si uporabljamo naslednje piškotke:

SEJNI PIŠKOTEK
Nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin. Ta piškotek skrbi za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotek se izbriše, ko uporabnik odide s spletne strani.

Zapri