Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

V decembru sta nam darovali čas…

V prazničnem decembru sta nas obiskali gospa Zdenka Žigon iz Lavričeve knjižnice ter naša sodelavka Orjana Curk. Obe sta nam predstavili vsaka svojo zgodbo o drugačnem življenju, o drugačnih ljudeh.

ŠRILANKA

20.12.2016 nas je v Enoti Ajdovščina obiskala naša računovodkinja Orjana Curk in nam »podarila« predavanje o Šrilanki. Tam je bila pred kratkih skupaj z možem in spoznavala sta življenje na tem velikem otoku južno od Indije. Življenje je tam mnogo bolj drugačno kot pri nas. Osnova pri hrani je riž, ribe, malo mesa, razne omake… Njihovo sadje je drugačno od našega in kokos uporabljajo na različne načine. Prevozov z avtomobili je mnogo manj kot pri nas; prevažajo pa se z avtobusi in »tuk-tuki«. Ljudje pa so prijazni, skromni in veseli ter zelo radi pomagajo tujcem. Otok velik za 3 Slovenije sredi morja ima veliko obale z lepimi plažami in domačini se ukvarjajo z ribolovom. Raznovrstne ribe sušijo kar na obali. Zanimivost za turiste je tudi ogled kitov na odprtem morju. Drugačen svet nas je vse zelo pritegnil.

»KAKO SO NEKOČ ŽIVELI RIMLJANI V AJDOVŠČINI«

V četrtek 22.12.2016 smo se z mislimi preselili za dva tisoč let nazaj. Obiskala nas je ga. Zdenka Žigon iz Lavričeve knjižnice in nam z besedo in rekviziti prikazala, kako so nekoč živeli Rimljani v Ajdovščini ali Castri. Takrat je bil to srednje velik rimski vojaški tabor ob pomembni poti med vzhodnim in zahodnim rimskim cesarstvom. V Castri so prebivalci jedli drugačno hrano kot sedaj mi; jedli so meso, pa tudi veliko rib in školjk, katerih lupine so našli pri izkopavanjih. Sladkali so se z oreščki in sadjem kot so fige in grozdje. Vojak je dnevno pojedel veliko fižola, ječmena in ovsa, da je bil močan in se je lahko bojeval. Vsi Rimljani pa so nosili kot osnovno oblačilo togo. Pozimi so si jih nadeli kar nekaj, da jih ni zeblo. Ogrinjala so bila večkrat ovita in so se razlikovala glede na stan posameznika. Oprava navadnega vojaka se je razlikovala od poveljnikov. Višji poveljnik kot je nekdo bil, bolj je imel okrašen šlem. Navadni vojaki so imeli usnjene oklepe, višji po činu pa kovinske. Ob sebi so nosili različno orožje: kopje, sabljo, meč….

Izven obzidja okrog Castre s 14 stolpi so bila kar tri pokopališča. Na današnji železniški postaji je bila tudi njihova takratna postaja. V Castri, na današnji tržnici so imeli tudi tempelj, kjer so molili k njihovim bogovom. Zbirali pa so se tudi v skupnem kopališču, katerega ostanki so še danes vidni. Ta nekdanji rimski čas je bil res zelo zanimiv !

[lsvr_gallery items_per_row=”3″ images=”1878,1880,1879″]
Deli ta prispevek:
Skip to content

Spletna stran za delovanje uporablja piškotke. Več informacij

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik. Ko se piškotki namestijo na vaš računalnik, o tem niste obveščeni. Glavni namen piškotkov je, da spletni strežniki prepoznajo vaš računalnik in spletni brskalnik, prilagodijo spletno stran ter poskrbijo za enostavnost in hitrost. Piškotki nam omogočijo, da vam prikažemo pravilne informacije, ki jih iščete in vas zanimajo. Z zbiranjem in pomnjenjem informacij o vaših nastavitvah spletnega mesta s pomočjo piškotkov lahko zagotovimo boljšo spletno stran in trženjske izkušnje. Piškotki nam ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki jih zbiramo preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.

Za potrebe spletne strani www.vdcajvi.si uporabljamo naslednje piškotke:

SEJNI PIŠKOTEK
Nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin. Ta piškotek skrbi za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotek se izbriše, ko uporabnik odide s spletne strani.

Zapri