V mesecu maju smo v enoti v Ajdovščini več dni imeli na »praksi« učence CIRIUS Vipava. Pet uporabnikov pod mentorstvom ge. Erike je spoznavalo dnevni utrip VDCja ter se vključevalo v raznolike zaposlitvene aktivnosti.

V CIRIUS Vipava je program na 6. stopnji posebnega programa zasnovan kot program usposabljanja za življenje in delo. Le-ta naj bi omogočal spoznavanje različnih poklicev in tehnik dela, tako doma, kot v delavnici. Tako se mladostniki pripravljajo za čim bolj samostojno življenje in delo po končanem šolanju. Nekateri mladostniki, ki se usposabljajo na 6 stopnji posebnega programa počasi že zaključujejo usposabljanje v CIRIUS Vipava in se pripravljajo na vključitev v VDC Ajdovščina – Vipava. Da bi bil ta prehod čim lažji, prijaznejši in poznan, so se leto prvič udeležili delovnih zaposlitev v okviru prakse v našem VDCju. Z veseljem smo jih sprejeli. Prakso so opravljali 4 dni. Vključevali so se v različne aktivnosti in zaposlitve od sestavljanja, razvrščanja, barvanja…  Dva mladostnika sta se pridružila skupini, katera opravlja dela v Garaži, kjer so si varovanci za svoje potrebe izdelali kompostnik in visoke grede.

Med uporabniki VDCja in učenci so se stkale prijetne vezi, zato bomo tovrstno obliko sodelovanja v naslednjem šolskem letu še ohranjali in nadgrajevali. Ob zaključku prakse smo učence povabili, da se nam za en dan pridružijo na našem Taboru na Kovku, ki bo potekal od 11. do 14. junija. Se že veselimo ponovnega srečanja – tokrat v »objemu Gore«.