V okviru našega večletnega programa Dar časa imamo priložnost spoznati številne zanimive ljudi. V juniju nam je svojo čudovito pot in izkušnjo laiške misijonarke predstavila Ivana Žigon, ki se je ravno vrnila iz enoletnega bivanja v Mozambiku.

V četrtek 13. junija v enoti Ajdovščina ter v torek 18. junija v enoti Vipava smo se skupaj z Ivano Žigon podali na pot v Mozambik. Laiška misijonarka nam je v sliki in besedi predstavila svojo izkušnjo enoletnega bivanja v Afriki. Kot je izpostavila, ji je Afrika odprla oči, kakšen privilegij je življenje in kako iznajdljivi so ljudje v okolju, kjer primanjkuje vode, hrane in ostalih dobrin, ki so nam v Sloveniji tako samoumevne. Njena odločitev, da postane laiška misijonarka izvira iz razmišljanja o tem, kaj vse ji je v življenju dano, koliko darov, dobrin, priložnosti in izkušenj in da se lahko zahvali le tako, da vsaj ščepec tega da naprej. Da daruje svoj čas in pomaga tistim, ki vseh teh darov žal nimajo.

Ivana je geografinja, tabornica, aktivna članica domače župnije, ilustratorka, ljubiteljica narave in še marsikaj. Predvsem pa zelo preprosta Kraševka z izjemnim čutom za sočloveka. Pred enim letom je odpotovala v afriško državo Mozambik,  kjer deluje slovenski misijonar Anton Grm. Dobro leto je Ivana v salezijanski skupnosti pomagala s svojim vsestranskim znanjem. Sodelovala je pri gradnjah in obnovah cerkva, kuhanju za skupnost in hišnih opravilih, veliko se je igrala z otroki in z animatorjem pripravljala nedeljske oratorije. Sodelovala je pri obiskih bolnih in obiskovala tudi bolj oddaljene skupnosti, kjer je pomagala deliti pakete humanitarne pomoči. Kot pove Ivana, je ves čas misijonarstva zares veliko risala. Svoj dar za likovno ustvarjanje je izrazila v številnih cerkvah, vrtcih in drugih stavbah v tej južnoafriški državi.

Izkušnja Afrike se je mlade misijonarke zelo dotaknila. Presunila jo je revščina, v srce so se ji zarisale težke zgodbe posameznikov. Bilo pa je tudi veliko radosti. Posebej vesele so bile svete maše, ki so trajale po več ur. Na njih se je pelo in plesalo. Ob zaključku je Ivana povedala, da jo je v Afriki prevzela lepota narave in iznajdljivost ljudi. In zagotovo se bo tja še vrnila.