Na deževno predpraznično sredo 25.10.2023 smo se v Varstveno delovnem Centru Ajdovščina – Vipava podali na pot spoznavanja rudarske ter vojne zgodovine.

 

Za konec oktobra smo v VDC Ajdovščina – Vipava načrtovali pohod v okolici Idrije. Deževno vreme nam je sicer prekrižalo načrte, prav nič pa nam ni pokvarilo vzdušja.  V sredo 25.10.2023 smo se izpred naše enote v Ajdovščini odpeljali na ekskurzijo v Idrijo. Ogledali smo si Antonijev rov, ki je bil izkopan leta 1500 in je najstarejših ohranjen vhod v rudnik v Evropi. Po rovu smo se podali v podzemni svet drugega največjega rudnika živega srebra na svetu. Vodnik nas je popeljal skozi podzemni svet do skritih kotičkov z dragoceno rudo in kapljicami samorodnega živega srebra ter do edinstvene podzemne kapele. Tako smo v kratkem času doživeli 240 milijonov let geološke preteklosti.

Nedaleč stran, nasproti Antonijevega rova, pa nas je v zgodovinski svet zvabil še Vojni muzej Idrija. V muzeju smo si ogledali eksponate, ki so jih uporabljali vojaki 20. stoletja. Videli smo veliko zanimivih stvari vse od 1. svetovne vojne pa do osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Bogata zbirka orožja, opreme, uniform in odlikovanj v Vojnem muzeju Idrija je ob pripovedovanju g. Slavka Moravca pred nami kar oživela.