V četrtek, 16.11.2023 smo slovesno praznovali 20. obletnico obstoja enote Vipava. Zanimiv program, v katerem smo se ozrli na minula leta, so pripravili varovanci skupaj z zaposlenimi. Varovance, zaposlene, starše in ostale povabljene goste sta nagovorila direktorica VDC Ajdovščina – Vipava ga. Ivana Lavrenčič in župan občine Vipava g. Anton Lavrenčič.

Skozi besede, fotografije in glasbo smo obujali spomine, obenem pa ustvarjali nove, saj smo skupaj preživeli nepozaben dan.

Jeseni 2003 se je začela naša zgodba, ko smo ponosno odprli vrata nove enote VDC Vipava in začeli izvajati program Vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji. Razveselili smo se novih prostorov v katere smo se lahko preselili iz utesnjenega podstrešja v takratnem Centru Janka Premrla Vojka. Največ zaslug za to ima pokojna Sonja Hočevar s sodelavci. Na začetku je bila skupina majhna in začetki so bili skromni. Nismo imeli veliko opreme, niti vozil, a z leti smo rastli in se razvijali. Pridružili so se novi varovanci ter novi sodelavci in leta 2007 smo postali samostojni zavod VDC Ajdovščina – Vipava. Leta 2013 se je v nadstropju začela zidati nova Bivalna enota, kamor so se lahko iz Ciriusa  in nekaterih drugih ustanov, kjer so bili le začasno, preselili naši varovanci.

Hvaležni smo vsem, ki so z nami prehodili del poti ter s svojim delom in trudom omogočili, da smo lahko tukaj, kjer smo. In, da smo lahko to, kar smo. Danes naša skupnost šteje 26 varovancev in 9 zaposlenih. V začetku prihodnjega leta, se nam bosta pridružila še dva.

V dveh desetletjih delovanja v Vipavi se je izpisalo mnogo zgodb povezovanja, sodelovanja in vključevanja. Učili smo se novih spretnosti in znanj. Izvezli smo veliko voščilnic in ustvarili številne druge izdelke, zlasti iz tekstila in gline. Spoznali smo mnogo zanimivih ljudi,  ki nam podarjajo svoj čas in z njimi stkali prijateljstva. Predvsem pa smo zasnovali pristno okolje, v katerem je vsak cenjen in slišan, okolje v katerem lahko sodeluje in se počuti varno.

Verjamemo, da bo še dolgo tako, kajti nadvse radi smo pristni, trudimo se biti spoštljivi, med sabo povezani in v srcu iskrivi. To smo mi – že polnih 20 let.