Kadar v Vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi nastežaj odprejo vrata za vse radovedne zunanje obiskovalce, smo mi gotovo med njimi. Letos so Dan odprtih vrat organizirali v petek, 19. aprila.

Pred vojašnico so nas pričakali ‘vistarji’ – mladi fantje in dekleta letnika 2006 iz okoliških krajev in vasi. Sprehodili smo se med okrašenimi vozovi in traktorskimi prikolicami ter občudovali  njihovo domiselnost in razigrano mladostno energijo.

Na dvorišču vojašnice smo si z zanimanjem ogledali kamione, tanke in druga vojaška vozila, prava atrakcija je bil helikopter, ki je medtem pripeljal in se spustil na travnik ob vojašnici. Mladi vojaki in vojakinje Slovenske vojske so nam prijazno razkazali različna orožja, ki jih uporabljajo pri svojem urjenju. Potežkali smo puške in pištole, pomerili čelade, si oprtali težke  nahrbtnike, ki jih uporablja gorska pehotna enota… Konjeniška policija se je z dvema belima konjema sprehajala po prizorišču.

Vipavski gasilci so nam razkazali svoja odlično tehnično opremljena vozila in nam demonstrirali delovanje nekaterih intervencijskih pripomočkov.

V Slovenski vojski so zaposleni tudi nekateri vrhunski športniki, na Dnevu odprtih vrat sta se nam predstavila smučarja  Andreja Slokar in Miha Hrobat.

Obisk v vojašnici je bil za nas poučno doživetje. Veliko stvari smo videli in marsikaj novega izvedeli. Sedaj si lažje predstavljamo, kaj se dogaja za vojaškimi zidovi in kako izgleda dan mladih vojakov. Ne, ni jim dolgčas, res ne.