Terapevtska vadba v vodi je izjemno učinkovita pri krepitvi mišic, izboljšanju ravnotežja in hkrati prinaša sproščenost in veselje. Zato v VDC Ajdovščina – Vipava že več let uspešno sodelujemo s CIRIUS Vipava in v njihovem bazenu vsakih 14 dni izvajamo terapijo v vodi po konceptu Halliwick.

Običajno vsaka druga sreda v mesecu je v VDC Ajdovščina – Vipava namenjena plavanju oz. terapevtski vadbi v bazenu. Vadbe, ki jo ob sodelovanju spremljevalcev izvaja fizioterapevtka, se hkrati udeleži od 5 do 6 varovancev. Terapevtski program je namenjen zlasti težje gibalno oviranim posameznikom. Vadba je prilagojena vsakemu varovancu, hkrati pa se skuša doseči čim večja povezanost in sodelovanje celotne skupine. Halliwick koncept je usmerjen v funkcionalne aktivnosti v vodi. Poudariti pa želimo predvsem prijetne izkušnje, zadovoljstvo, veselje, sproščenost ter seveda sodelovanje in spodbujanje socialne interakcije med vsemi udeleženci. Lastnosti in učinki vode ugodno vplivajo na različne telesne sisteme (srčno – žilni, dihalni, živčni sistem, lokomotorni aparat), zato je dobrodošla podpora terapevtskemu programu.

Hvaležni smo CIRIUS Vipava, da nam omogoča prostor, da lahko izvajamo tovrstno aktivnost, ki prispeva k izboljšanju kvalitete življenja naših varovancev.